Pianka bananowo-orzechowa.





Składniki :

1 dojrzały banan
200 ml jogurtu naturalnego 
większa garść orzechów "fistaszki"(około 25g)
1 łyżka płatków jaglanych 
1/2 łyżeczki stewii w pudrze 
1 łyżeczka ciemnego  kakao 
2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku 
1/4 szklanki przegotowanej , ciepłej wody 

Wykonanie :
  1. Orzechy obieramy z skorupek i garstkę rozdrabniamy ciachając nożem.
  2. Banan + jogurt + stewia w pudrze + płatki jaglane i orzechy , blendujemy na gładką masę (jedynie orzechy będą wyczuwalne jako lekko nierozdrobnione)
  3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do zmiksowanej masy mieszamy i odkładamy do zamrażarki na około 20 min 
  4. Po 20 minutach  bierzemy naczynie lub szklankę o grubszym szkle i wlewamy 1/2 masy. Następnie do drugiej połówki dodajemy kakao,mieszamy i wlewamy do tej samej szklanki aby powstała taka mozaika :).
  5. Odstawiamy do zamrażarki na około 1,5 - 2 godzin . Musimy po prostu kontrolować czy już się ścięło.
  6. Gotowe :) 
  
WARTOŚĆ ODŻYWCZA : (424 kcal)


        ( 24,3 g) białka  (16,4 g ) tłuszczy (50,9 g) węglowodanów  (8,2 g) błonnika  



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Szybki zdrowy przepis i fajnie wyczuwalne orzechy , odrobinka gorzkiej czekolady i świetny deser jak i śniadanie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty