Niedzielny omlet przekładany jogurtem i owocami .






Normatyw surowcowy na 1 porcje 

Składniki :

3 białka jaj 
1 żółtko 
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżeczki stewii w pudrze 
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki jogurtu naturalnego  
1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki 
1 brzoskwinia 
1/2 banana 
kilka orzechów "fistaszki"
1 łyżeczka oleju lub oliwy ( do smażenia )

Wykonanie :
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i po ubiciu , dodajemy 1 łyżeczkę stewii w pudrze. 
  2. Do piany  z białek dodajemy żółtko i leciutko mieszamy.
  3. Dodajemy cynamon , mąkę orkiszową i proszek  do pieczenia i leciutko mieszamy . 
  4. Patelnie rozgrzewamy  z odrobiną tłuszczu, wykładamy masę na patelnie , smażymy na małym ogniu pod przykryciem. do momentu aż omlet będzie ładnie odchodził. Przerzucamy na drugą stronę i chwilkę smażymy. Omlet gotowy. 
  5. Nadzienie : jogurt naturalny + stewia + brzoskwinia i konfitura z czarnej porzeczki. 
  6. Omlet dzielimy na 4 części i przekładamy nadzieniem na wierzch układamy banana i orzechy. 
  7. Gotowe ! :) 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE : 517 kcal
(26,3 g ) białka ( 19,7 g ) tłuszczy (67,2 g) węglowodanów ( 17,2 g ) błonnika

Komentarze

  1. witam wspaniały przepis i miło mi ze odwiedzilas słodka kuchnia zapraszam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. http://moje-wyroby.blog.pl/ zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty