Mini proteinowe serniczki z truskawkami i czekoladą .









Normatyw surowcowy na 9 porcji ( 1 serniczek 55 kcal, (51,1 g)białka, (15,7 g) tłuszczy, (47,8 g) węgli, (17,4 g) błonnika


Składanki 
3 białka jaj 
1,5 żółtka
125 g chudego twarogu 
2 łyżeczki stewii w pudrze 
6-8 mrożonych truskawek 
3 kostki gorzkiej czekolady 
1 płaska łyżka mąki razowej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 suszone śliwki (nie trzeba jeśli ktoś nie przepada)

Wykonanie :
  1. Na początku odsypujemy mrożone truskawki do miseczki i odstawiamy na bok  aby lekko stopniały. 
  2. Łączymy żółtka z twarogiem ucierając , dodajemy odrobinę ponad  1 łyżeczkę stewii w pudrze i mieszamy. 
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę,  dodajemy 1 łyżeczkę stewii i lekko mieszamy. Łączymy twaróg z białkiem lekko mieszając,  dodajemy mąkę razową i sodę oczyszczoną. 
  4.  W między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C .
  5. Czekoladę kroimy bardzo dokładnie np. na wiórki . Truskawki kroimy także np. w kostkę  (można gdy będą jeszcze lekko zamrożone) . 
  6. Do masy dodajemy powoli gorzką czekoladę i truskawki, śliwkę suszoną w paseczki i także dodajemy.  delikatnie mieszając .
  7. Porcjujemy  do silikonowych foremek i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. 
  8. Gotowe ! :)
Idealny zamiennik  słodyczy.  Fajnie wyczuwalna gorzka czekolada i truskawki omom  pychotka :) Serniczki po kilku godzinach radziłabym przechowywać w lodówce , ponieważ w dużym stopniu składają się z białka. Smacznego :) 


Komentarze

Popularne posty