Dwa szybkie przepisy na lżejszą wersję lodów. Lody truskawkowe z bazylią oraz czekoladowo-truskawkowe.


LODY TRUSKAWKOWE Z BAZYLIĄ 


Normatyw surowcowy na 1 porcje

Składniki :

6 łyżek jogurtu naturalnego (im jogurt bardziej gęstszy tym lepiej , szybciej lody będą gotowe)
13 truskawek (lekko zmrożone przed miksowaniem) 
2 lub 3 łyżeczki stewii w pudrze lub brązowego cukru (u mnie stewia)
2 listki świeżej bazylii 


Wykonanie :

  1. Do plastikowego pojemniczka wrzucamy truskawki , jogurt naturalny , stewie i lekko rozdrobnioną bazylie. 
  2. Blendujemy 
  3. Do zamrażarki na około 1,5 - 2 godziny  ( po 1 godzinie  należy zamieszać masę co 30 min i ponownie włożyć do zamrażarki  ) 
  4. Porcjujemy z pojemniczka na miseczkę i gotowe ! 
  5. Smacznego :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA : 137 KCAL 
(6,3 g ) BIAŁKO (3 g ) TŁUSZCZY (28,4 g ) WĘGLOWODANÓW (11,7 g ) BŁONNIKA




LODY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE 



Normatyw surowcowy na 2 porcje

Składniki :

200 ml jogurtu naturalnego 
13 truskawek 
2 łyżeczki stewii w pudrze 
1 banan 
2 łyżeczki kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu ) 

Wykonanie :
  1. Podobnie szybkie jak poprzednie  :)
  2. Do plastikowego pojemniczka wrzucamy truskawki , jogurt naturalny , banana , stewie w pudrze.
  3. Blendujemy 
  4. Dodajemy kakao i jeszcze raz blendujemy. 
  5. Do zamrażarki na około 3,5 - 4 godziny  ( po 2 godzinach   należy zamieszać masę  i co 1 godzinę ponownie powtarzać czynność.  ) 
  6. Pamiętajmy, że jeśli podzielimy masę na dwa pojemniczki to na pewno wystarczy około 1,5 godziny do dwóch , wszystko zależy od wielkości masy :)
  7. Porcjujemy z pojemniczka do miseczki i gotowe.
  8. Smacznego ! :)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEJ MASY  : 325 KCAL 


( 13,6 g ) BIAŁKA (6 g) TŁUSZCZY (63,2 g) WĘGLOWODANÓW (13,7 g) BŁONNIKA 







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty