Mleczko na deser czyli hiszpański przysmak.




Dzisiaj przepis na coś mniej zwyczajnego a bardziej z kuchni hiszpańskiej. Możliwe, że ten deser ma jakąś swoją własną nazwę. Znajomi , którzy mają praktyki w jednej z okolicznych restauracji przynieśli dzisiaj nam pyszny deser , smakowo specyficzny , a zarazem pobudzający nasze kubki smakowe. Nazwy nikt nie zna ale poprosiłam o przepis :) Jest to bardzo szybki przepis a do tego wyjątkowy i pyszny. 

Składniki : 

1,5 litra mleka 
200 g cukru 
troszkę anyżu 

 Zawiesina :

1,5 szklanki mleka
75 g mąki kukurydzianej 

Wykonanie :
  1. Do garnka wlewamy 1,5 litra mleka i dodajemy cukier, troszkę anyżu  i zagotowujemy. W między czasie tworzymy zawiesinę. 
  2. Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodajemy zawiesinę i mieszamy. 
  3. Chłodzimy , porcjujemy i gotowe
  4. Smacznego ! :)


Komentarze

  1. Receta muy interesante ...... tendré que probar. Un saludo desde España

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty