"Kuskus z kurczakiem i serem". Czyli sposób na to jak wykorzystać pieczonego kurczaka z niedzielnego obiadu.









Normatyw surowcowy na 1 porcje:


Składniki :
1 pieczone mini udko z kurczaka (przyprawione dość intensywnie)
2 łyżki tłuszczu , pozostałego po pieczeniu kurczaka 
1 szklanka kuskus 
3/4 kubka  zagotowanej wrzącej  wody 
2 plastry żółtego sera 
1/2 zielonej papryki 
1 ogórek konserwowy 
1/2 łyżeczki  przyprawy do kurczaka 
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
odrobina rozmarynu 
sól i pieprz do smaku 
sok z cytryny do smaku

Wykonanie :
  1. Do miseczki czy garnuszka wsypuję kuskus i zalewam wrzącą wodą, dodaje przyprawę do kurczaka , słodką paprykę i sól , zamieszam i odstawiam przykrywając talerzykiem do momentu, aż kasza zaabsorbuję całą ilość wody. 
  2. W między czasie kroimy ogórek i paprykę w kostkę. Obieramy upieczone udko i także kroimy na większą kostkę. 
  3. Gdy kuskus jest gotowe , dodajemy warzywa i mięso , doprawiamy pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy, dodajemy posiekany ser i ponownie mieszamy. Sprawdzamy smak i możemy doprawić jeszcze solą według własnego uznania. 
  4. Posypujemy lekko rozmarynem i gotowe. 





Komentarze

Popularne posty