Jabłka z orzechami, kruszonką i cynamonem.




Składniki : 

5 średniej wielkości jabłek 
2 łyżeczki cynamonu 
troszkę ponad 1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka olejku waniliowego 
sok z 1 całej cytryny
garść obranych orzechów "fistaszki" 
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
5 łyżek wody 

Kruszonka :
8 łyżek mąki pszennej 
4 łyżki cukru 
4 łyżki masła roślinnego 

Wykonanie :
  1. Kroimy jabłka w dużą kostkę.  Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy około 1 - 1,5  szklanki wody i lekko zagotowujemy , wrzucamy jabłka , cynamon , olejek waniliowy, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki obtoczyć w jabłkach. Gotujemy, kontrolując i mieszając do momentu aż jabłka dość mocno rozmiękną. Rozpuszczamy skrobie  ziemniaczaną z wodą i dodajemy, mieszając.Nadal podgrzewamy powoli. 
  2. Do masy dodajemy orzechy , dokładnie mieszamy i odstawiamy z gaźnika . 
  3. Teraz zrobimy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy mąkę , dodajemy cukier i masło. Początkowo siekamy nożem tak jak na kruche ciasto,  a później już ręką tak aby powstała kruszonka. (struktura piaskowa)
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C . Bierzemy naczynie żaroodporne . Najpierw na spód wykładamy połowę kruszonki tak aby powstała podstawa. Nakładamy masę jabłkową ładnie rozsmarowując a na koniec znów posypujemy kruszonką. 
  5. Pieczemy około 12-15 minut. 
  6. Smacznego ! :)



  



Komentarze

Popularne posty