Błyskawiczne risotto z cukinią oraz sosem jajeczno serowym.


O to propozycja na szybki jak i prosty posiłek bez konieczności wykorzystywania trudno dostępnych produktów. Wystarczy, że posiadacie  w kuchni  ryż, jajka , ser i trochę warzyw. Z tych produktów możecie wyczarować pyszne risotto w 30 minut, a nawet 15 w zależności jakiego ryżu użyjecie, w moim przypadku był to ryż brązowy. 









Normatyw surowcowy na  1 lub 2 osoby 

Składniki :
100 g ryżu brązowego w torebkach 
1/2 cukinii 
1 cebula szarlotka 
1/2 zielonej papryki 
2 plastry sera żółtego 
1 łyżka olej roślinnego lub oliwy 
2 jajka 
woda (1/2 szklanki wody , do sosu jajecznego 2 łyżki wody)
1/2 łyżeczki suszonej czerwonej słodkiej papryki 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 
2 szczypty suszonego rozmarynu 
sól i pieprz do  smaku

Wykonanie : 
  1. Ryż gotujemy według etykiety na opakowaniu. 
  2. Po połowie czasu gotowania ryżu zaczynamy kroić w kostkę cukinie i czerwoną paprykę oraz cebulę szarlotkę. 
  3. Na patelnie z  odrobiną oleju wrzucamy warzywa z cebulą i lekko zarumieniamy. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy do warzyw i podgrzewamy na małym ogniu. 
  4. Do ryżu z warzywami dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu. 
  5. W między czasie do oddzielnego naczynia wbijamy jajka , posiekany w kostkę ser i 2 łyżki wody , dodajemy przyprawę do kurczaka i słodką paprykę oraz sól i pieprz ,suszony rozmaryn  roztrzepujemy i  dodajemy do ryżu , dusimy na małym ogniu , aż ryż ładnie połączy się z sosem . Gdy wszystko ładnie się zetnie przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem  do smaku. 
  6. Na końcu opcjonalnie można posypać na wierzch orzechami ziemnymi 
  7. Smacznego ! 


Komentarze

Popularne posty