Batoniki owsiano-miodowe z masłem orzechowym.








Normatyw surowcowy na około 8-10 batoników 

Składniki :

2,5 kubka płatków owsianych górskich  (kubek = 250 ml) 
1 jajko 
1 dojrzały banan
4 łyżki miodu (w moim przypadku "wrzosowy")
3 łyżeczki cynamonu  
2 łyżeczki ciemnego kakao 
3 łyżki domowego masła orzechowego / może być także  takie jakie mamy akurat w domu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 


Wykonanie :

  1. Banana ucieramy z jajkiem , dodajemy miód,masło orzechowe  i mieszamy. 
  2. Dodajemy płatki owsiane , cynamon , kakao, proszek do pieczenia,mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. 
  3. Wąską formę wypełniamy  papierem do pieczenia i wykładamy masę , formujemy prostokąt i lekko przyklepujemy , tak aby powstała zwarta masa ,ponieważ gdy upieczemy będziemy kroić ciasto w prostokąty na kształt batoników. 
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez około 20-25 minut , kontrolując.
  5. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie. Następnie dzielimy nożem na małe batoniki. 
  6. Smacznego ! 
Ingredients :

 
2,5 cup oatmeal 
1 banana 
1 egg 
4 spoon honey 
3 teaspoon cinnamon 
2 teaspoon cocoa 
1/3 teaspoon baking powder 
3 spoon peanut butter

   How do this ?

We mix ingredients  and put in a baking tray with baking paper. We bake in 180 C over 20-25 minutes. We cut on shape bar. Enjoy your meal ;)




Komentarze

  1. Ooo mniam! Muszę je wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają i podejrzewam, że równie dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam bardzo podobne batoniki tyle że bez kakao. uwielbiam wszelkiego rodzaju domowe słodości:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty