Zupa brokułowa w 15 minut.





Normatyw surowcowy na 4 porcje 

Składniki :
450 g mrożonych brokułów 
2 ząbki czosnku 
1/2 małej cebuli 
przyprawa do indyka 1 łyżeczka 
2 łyżki kukurydzy z puszki 
1/2 pomidora 
sól do smaku 
6 listków świeżej bazylii

Wykonanie : 
  1. Do garnka o średniej wielkości wlewamy wodę z odrobiną soli i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy brokuły. Nadmiar wody odlewamy. Woda ma zakrywać 3/4 brokułów.
  2. Dodajemy czosnek , cebulę pokrojoną w kostkę  , kukurydzę , pomidora w kostkę i gotujemy do miękkości brokuła około od 5-7 min ( jak już jest lekko miękki ale nierozmiękły) . Następnie przyprawiamy przyprawą do indyka , bazylią i solą do smaku, 
  3. Ciepłą zupę blendujemy. Sprawdzamy smak , doprawiamy do swojego  gustu jeszcze solą. 
  4. Gotowe 

Komentarze

Popularne posty