Zapiekanka na patelni w 15 minut.





Normatyw surowcowy na 3 porcje 

Składniki :
1 duża cebula 
7 pieczarek 
1 pomidor 
1/2 cukinii 
1/2 papryki zielonej 
3 jajka
1 łyżeczka oleju  roślinnego 
3/4 szklanki przegotowanej wody 
5 listków świeżej bazylii 
sól do smaku 

Wykonanie :

  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę  , w miedzy czasie rozgrzać patelnie z odrobiną oleju roślinnego. Podsmażyć cebulę na złoty kolor.  
  2. W między czasie kroimy pieczarki, solimy solą odrobinę  . Dodajemy do cebuli,
  3. Kroimy pomidora , paprykę w kostkę oraz cukinie także w kostkę , dorzucamy na patelnie , mieszamy i nadal podsmażamy , 
  4. Do warzyw dodajemy 3/4 szklanki wody i dusimy 
  5. Przyprawiamy bazylią i solą do smaku.
  6. Dusimy warzywa aż woda lekko wyparuje, a warzywa staną się miękkie. 
  7. Na patelni między warzywami wydrążamy łyżką (odgarniając) małe wgłębienia. Wbijamy jajka i przyprawiamy je lekko solą. 
  8. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż jajka bd wyglądać jak na zdjęciu. Odstawiamy i przekuwamy lekko jajko . Porcjujemy jak zapiekane (na środku jest jajko)
  9. Gotowe 

Osoby które nie ograniczają w swojej diecie glutenu, oczywiście mogą zjeść taką zapiekankę z porcją ryżu obok, czy chlebem. Prosty i szybki posiłek wyglądający inaczej niż prosta zapiekanka i bez konieczności nagrzewania piekarnika :) 




Komentarze

Popularne posty