Dwa proste sposoby na obiad w 15 min





Warzywa po chińsku z ryżem i udawanym serem 




Normatyw surowcowy na 2 porcje 

100 g ryżu basmati 
1/2 opakowania warzyw po chińsku 
1/2 pojedynczej piersi z indyka 
1 jajko 
przyprawy : przyprawa do kurczaka ,sól , pieprz , czosnek 
1 łyżka oleju roślinnego 

Wykonanie :
Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak około 10 min od gotującej się wody. W między czasie kroimy pierś, wrzucamy na rozgrzany lekko olej, dodajemy przeprawę do kurczaka i podsmażamy, dodajemy mrożoną mieszankę . 
Mieszamy , a następnie po 3 minutach dodajemy trochę wody może 1/2 szklanki i dusimy do miękkości, dodajemy czosnek oraz przyprawiamy solą do smaku 
Gdy ryż jest gotowy wrzucamy na patelnie z warzywami , mieszamy. 
Wybijamy całe jajko , dodajemy odrobinkę wody i mieszamy, czekamy aż jajko się lekko zetnie i gotowe :)
Potrawa zajmuję niecałe 15 min a jest bardzo szybka , jeśli ktoś jest uczulony np. na ser żółty, jajko jest jego świetnym  zamiennikiem. 


Ryż brązowy z biało-zielonymi różyczkami pod serową chmurką 



Normatyw surowcowy na 2 Porcje 

150g brązowego ryżu (ugotować dwie saszetki)
250 g mrożonych brokułów 
250 g mrożonego kalafiora 
1/2 pojedynczej piersi z indyka 
sól , pieprz , czosnek 
olej 1 łyżka
przyprawa do indyka , 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki 
1 łyżeczka musztardy 
ser cheddar 

  1. Zanim zaczniemy gotować ryż , marynujemy pokrojoną  pierś w  : olej + sól + pieprz + czerwona ostra papryka + przyprawa do indyka + czosnek 
  2. Ryż gotujemy około 30 min w osolonej wodzie  (tak jak na etykiecie)
  3. Po 15 min gotowania ryżu , warzywa oraz pierś parujemy w parowarze około 15 min 
  4. Po 15 min kroimy kawałki piersi na mniejsze , różyczki przekrawamy na połówki lub 1/4 , przyprawiamy solą i pieprzem  do smaku . Na spód miseczki wykładamy ryż , potem warzywa i pierś na to musztarda, a sam wierzch obsypujemy startym serem. 




Komentarze

Popularne posty