Wiosenne cukinie z indykiem



















Składniki :

Marynata do mięsa :
1 ząbek czosnku 
2 łyżki oleju 
szczypta kminku 
1/3 łyżeczki chilli 
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 

Nadzienie 
1/2 pomidora 
1 średnia cukinia
2 rzodkiewki
1/2 pojedynczej piersi z indyka
szczypiorek 
kminek 
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej (odrobinkę !) 
2 małe ząbki czosnku  
sól , pieprz 
ser cheddar 

Wykonanie :
  1. Zamarynować mięso tak 15 min przed wykonaniem reszty 
  2. pomidora kroimy  w kostkę , 
  3. Cukinie kroimy na pół tak aby powstały 2 łódki 
  4. wydrążamy miąższ z cukinii i dodajemy do nadzienia 
  5. rzodkiewkę kroimy i podgrzewamy na patelni i dodajemy 
  6. Dodajemy zmielony w prasce do czosnku czosnek. Przyprawiamy gałką muszkatołową i kminkiem + pieprz i sól ( doprawiamy do smaku)
  7. Zamarynowaną pierś kroimy w taką małą kosteczkę i podsmażamy na patelni   
  8. Nadzienie mieszamy 
  9. Nadziewamy cukinie umieszczone w wcześniej  wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym 
  10. Cukinie posypujemy startym  serem 
  11. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wody tak aby skórka w niej nie pływała ale żeby była pokryta na jakąś wysokość aby podczas pieczenia stała się miękka
  12. Pieczemy pierwsze 10 min w 180 C piekąc a ostatnie 10 min 180 C na termoobiegu. 

Smacznego ! 





















Komentarze

Popularne posty