Wakacyjne jajko w grzance z dodatkami.




Składniki :

2 kromki chleba wieloziarnistego 
1 małe jajko 
sól , pieprz 
listek sałaty masłowej 
cebula
1/2 plasterka sera 
1 plaster szynki łososiowej (może być jaką chcemy)
koper 
szczypior 

Narzędzia do wycinania :
kieliszek 
szklanka

Wykonanie :
  1. Z kromki chleba wykrawamy szklanką okrąg, potem z okręgu wycinamy kiliszkiem kolejny okrąg tak  aby powstało  coś na kształt doughnuta (donata), rozgrzewamy suchą patelnie, jeśli boimy się że nasza patelnia nie będzie odpowiednia dodajemy odrobinkę oleju lub oliwy 
  2. Krążki z chleba te w kształcie doughnuta oraz to co pozostanie po wykrawaniu kieliszkiem to co widzimy na górze tej piramidki , kładziemy na patelnie 
  3. Przypiekamy lekko grzanki
  4. W środek chleba , jak mamy  powstały otworek z kieliszka , wlewamy po 1/2 jajka do każdego i  smażymy  aż jajko się zetnie z obu stron , solimy do smaku 
  5. Wykrawamy kieliszkiem z plastrów sera i szynki okręgi , cebulę kroimy  w krążki , a sałatę porcjujemy 
  6. Grzanki  z jajkiem wykładamy na talerz i układamy dodatki tak jak na zdjęciu
  7. grzanka + sałata + cebula+szynka+mała grzanka + szynka+ser+koper+szczypior+pieprz
  8. Smacznego ! 




Komentarze

Popularne posty