Sezon na truskawki "Truskawki w czekoladzie"







Przepis ogólnie jest banalny , ale chcę aby ten blog był księga przepisów wiec będę wstawiać nawet najprostsze pomysły , aby każdy kto tu zajrzy znalazł coś dla siebie a teraz tamtarrararam :D bo przecież większość kocha truskawki i czekoladę a to idealny zamiennik pralin.

Składniki :

1/2 tabliczki czekolady mlecznej 
1 łyżka mleka 
11 truskawek 
papier do pieczenia 

Wykonanie :
  1. Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wrzątek  tak aby druga miseczka (taka aby nie pękła) lub mniejszy garnuszek był pokryty  1/3 jego powierzchni  wodą. Wkładamy jeden garnuszek w drugi , dzielimy czekoladę, dodajemy łyżkę mleka i  czekamy aż się rozpuści , gdy zamieszamy i powstanie jednolita płynna masa to znaczy, że jest gotowe. 
  2. Truskawki myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym w miedzy czasie gdy czekolada będzie się rozpuszczać
  3. Truskawki maczamy w czekoladzie okręcając truskawkę 
  4. Otoczone czekoladą truskawki kładziemy na papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na od 10 - 20 min
  5. Gdy truskawki były gotowe a czekolada się lekko rozpłynęła   to odcinałam lekko nożem czekoladę wokół truskawek 
  6. Takie truskawki najlepiej trzymać w lodówce po przygotowaniu i wykładać je tylko na krótko 
  7. Smacznego ! 

Komentarze

Popularne posty