Lekkie ciasto drożdżowe












Składniki :

cukier  1/2 szklanki
mąka 2,5 kubka
drożdże 1/2 opakowania
masło 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
szczypta soli
2 żółtka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

 Wykonanie :

  1. Roztopić masło i ostudzić , przelać do szklanki i odłożyć 
  2. Podgrzać mleko ale tak , że jak sprawdzimy na ręce do będzie lekko ciepłe nie może być za gorące 
  3. W  kubku rozgniatamy drożdże dodajemy 1 łyżeczkę cukru , szczyptę soli i zalewamy mlekiem , mieszamy i odstawiamy na bok 
  4. Przygotowujemy 2 miski 
  5. W 1 ucieramy żółtka z cukrem + cukier wanilinowy 
  6. W 2 misce wsypujemy mąkę  
  7. Do mąki dodajemy rozczyn i lekko mieszamy łyżką , zarabiamy 
  8. Dodajemy masę z żółtek i cukru do 2 miski do zarobionej masy 
  9. Dodajemy masło, i wyrabiamy 
  10. Gdy ciasto  jest zbyt maziowate można podsypać lekko mąka ale może to nie być to konieczne 
  11. Ciasto zostawiamy w misce przykrywając ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia tak na 1 h 
  12. Gdy ciasto  wyrośnie , blachę smarujemy masłem i  wykładamy ciastem. Polecała bym użyć mniejszej brytfanny niż ta na zdjęciu bo  wtedy ciasto wyjdzie wyższe 
  13. Robimy kruszonkę ;  ja robiłam z 4 łyżek mąki 2  łyżek masła i 2 łyżek cukru, ale moja mama stwierdziła że za mało było produktów sypkich więc ona się lekko stopiła , więc spytajcie mamę, babcię , ciocię jak zrobić kruszonkę . Podstawę macie:D 
  14. Posypujemy ciasto kruszonką
  15. Pieczemy w temp : 180 C przez ok 25 min , Trzeba kontrolować w zależności  jak wysokie jest ciasto.
Smacznego ! 




Komentarze

Popularne posty