Domowa granola z patelni.



Z pewnością wielokrotnie spotkaliście się z granolą ze sklepu lub np. płatkami fitness, które w rzeczywistości nie są ani fitness ani zdrowe a to na co jedynie wpływają to to, że coraz bardziej chce nam się jeść i mamy większą ochotę aby zjeść jakiegoś batonika , ciastko ale jest na to  rozwiązanie wystarczy zakupić kilka składników i taką granolę będziemy mogli robić częściej i starczy nam jej chyba na miesiąc codziennego jedzenia. Przepis jest prosty i szybki więc bez problemu możemy ją zrobić wieczorem a nawet rano gdy robimy sobie śniadanie. Jeśli chodzi o smak to moim zdaniem smakuję nawet lepiej niż te granole z opakowania ale jest bardzo podobna nawet identyczna, słodsza :)




Składniki :
3 łyżki płatków owsianych górskich z Piątnica ( są bardziej rozdrobnione)
1 łyżka słonecznika
1 łyżka lnu mielonego 
1 łyżka miodu 

Wykonanie :
  1. Produkty sypkie wrzucamy na suchą patelnie i podgrzewamy do lekkiego  zarumienia , mieszamy co jakiś czas. 
  2. Następnie powoli wlewamy 1 łyżkę miodu na płatki ,  zauważycie że miód zacznie się pienić , karmelizować , mieszacie żeby płatki połączyły się z miodem, czekacie z 30 s i wyłączacie płomień i czekacie aż lekko granola wystygnie , ponieważ wraz z ostygnięciem , staję się chrupka. 
  3. Smacznego ! 
Moja propozycja na fajne śniadanie to jogurt grecki + granola + banan 
Proste śniadanie a trudno się nim znudzić :) 


Komentarze

Popularne posty