Ciasteczka owsiano-cynamonowe









Takie ciasteczka to idealna przekąska na drugie śniadanie, podwieczorek gdy np , wstajemy za późno i nie chce nam się nic przygotowywać do jedzenia, a akurat niedługo musimy wychodzić do szkoły, na uczelnie czy do pracy .Wystarczy że takie ciasteczka przygotujemy na kilka dni wcześniej i schowamy do jakiegoś pojemnika. Potem wystarczy tylko, że weźmiemy  z sobą takie dwa ciastka jakiś owoc i coś do picia i jesteśmy gotowi a przez cały dzień nie faszerujemy się batonami z maszyny , co w moim przypadku zdarzało się bardzo często gdy siedziałam w szkolę od 8 rano aż do 18 :) Przepis nie jest skomplikowany i przygotowanie takich  ciasteczek trwa jakieś 30 min . Z takiej porcji wychodzi 20 ciastek.  

Składniki :

3  szklanki płatków owsianych górskich 
1 szklanka pszennej mąki 
3 łyżki czubate masła roślinnego 
2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru 
1 łyżka kakao 
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
lub
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jeśli mamy w domu np rodzynki to też można dodać ciasteczka wtedy będą bardziej słodkie ,  chociaż dla mnie te ciasteczka jeśli chodzi o słodkość były idealne , dużo aromatu i smaku dodają przyprawy korzenne 

Wykonanie :

  1. Do miski wrzucamy wszystkie produkty sypkie
  2. Dodajemy masło i  wbijamy jajka
  3. Lekko mieszamy 
  4. Zarabiamy masę łącząc składniki 
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia 
  6. Formujemy kuleczki, a następnie spłaszczamy 
  7. Pieczemy  w temp 180 C przez około 20 min 
  8. Po upieczeniu sprawdzamy czy ciasteczka są upieczone można jeszcze zostawić w piekarniku na 10 min , lekko uchylony 
  9. Potem wyjmujemy i czekamy aż ostygną , ciastka im są chłodniejsze tym  bardziej twardsze i kruche 
  10. Smacznego ! :)









Komentarze

Popularne posty