Wieloletni biszkopt









Biszkopt jest to podstawa wielu codziennych zwyczajnych ciast jak i tortów . Przepis który mam zamiar podać dostała kiedyś moja mama i latami leżał sobie w zeszycie przepisów. Biszkopt jest lekki idealnie słodkawy i co najważniejsze nie potrzeba do niego  aż 10 jajek, oczywiście nie jest on mega wysoki ale idealny na ciasto a jeśli mamy  zamiar zrobić tort radziła bym upiec dwa biszkopty wtedy tort będzie wyższy. 
Biszkopt 
Składniki :
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
½ torebeczki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywną piane, następnie dodajemy połowę przygotowanego cukru pudru aby utrwalić białko. Oddzielenie w innej misce miksujemy żółtka z resztą cukru. Do masy z białka przesiewamy mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia  i dodajemy masę z żółtek. Delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem roślinnym / margaryną i obsypujemy mąką lub bułkę tartą, wykładamy masę. Pieczemy przez 40 min w temp. 180 C. Biszkopt powinien studzić się przez kilka minut w lekko uchylonym piekarniku aby nie opadł. 
               
                                                                    Smacznego !


Komentarze

Popularne posty