Mamusiowe pierogi z serem


Pierogi z serem 


Normatyw surowcowy na ok.20 sztuk

  • ·        Mąka pszenna typ 450 – 1,5 kubka
  • ·        1 jajko (małe)
  • ·        Woda – niecałe ½ kubka
  • ·        1 łyżka oleju
  • ·        Sól do smaku

Wykonanie :
Wsypać do miski mąkę do dać (wrzącą h2O !!) zarobić nożem , dodać sól , olej i ponownie zarabiać nożem , dodać pośrodku jajko roztrzepać i  zarobić z ciastem  nożem. Wyrabiać. Wyrabiamy tak  około 5-10 min Az ciasto będzie przypominać modelinę. Potem  zostawić do odpoczęcia tak w miseczce na 15 min i potem jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować i powycinać foremką do robienia pierogów lub szklanką okrągłe koła. Przy nadziewaniu odwracamy okrąg tak aby ta bardziej klejąca część była do wewnątrz, nakładamy nadzienie i zlepiamy . wrzucamy na gotująca się h2o zamieszając i jak wypłyną na wierzch to gotujemy od 2,5 – 3 min .
Nadzienie :
½ kostki twarogu
1 małe jajko

Cukier 3 łyżki (według uznania )

Przygotowanie nadzienia jest bardzo proste ; twaróg kruszymy dodajemy resztę składników i mieszamy. 
Pierożki możemy podawać z różnego typu sosami owocowymi w moim przypadku był to np. jogurt naturalny lub grecki. 

Smacznego  ! 

Komentarze

Popularne posty